Elektrikli araçlar tüm dünyada ve ülkemizde hızla yaygınlaşmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda sokaklarda, trafikte nadiren rastladığımız elektrikli araçlara artık her an rastlamak mümkün.
Elektrikli araç pazarı hakkında satış rakamlarına bakarak da elektrikli araçların popülaritesinin her geçen gün artacağı görülüyor. Pek çok kişinin de şu anda araç alırken ev ler ile geleneksel araçları kıyasladığını, ev ler ile ilgili bazı endişeler taşıdığını görüyoruz. Elektrikli araçların avantajlarını detaylıca açıklayarak bu konuya açıklık getirmek isteriz.
Elektrikli araçların avantajları nelerdir;
Çevre dostudur;
Elektrikli araçların çalışma prensibi doğrultusunda debriyaj, şanzıman ya da egzoz borusunun bulunmaması, standart benzinli ve dizel araçlardan en büyük farkını oluşturuyor. Bu yönüyle bakıldığında elektrikli araçlar, egzoz gazı emisyonu yapmadığı için tamamıyla çevreye duyarlı bir özellik kazanıyor. Özellikle sürdürülebilirlik konusunda birçok şirket, çalışanlarının da karbon ayak izini azaltmak üzerine önemli adımlar atıyor. Ayrıca karbon ayak izini azaltmayı başaran şirketler açısından finansmana erişim hem daha kolay ham de daha düşük maliyetli oluyor. Bu sayede kişisel kullanımın beraberinde, şirket araçlarının elektrikli araçlara dönmesi de beklenen adımlar arasında yer alıyor.
Konforlu sürüş keyfi;
Konforlu arabalardan beklenen en önemli özellikleri seri hız değişimi, sessiz sürüş ve hızlı tepki verme süresi olarak değerlendirmek mümkün. Elektrikli araç motoru ise sahip olduğu özellikler itibarıyla tüm bu konularda EV kullanıcılarının beklentilerini karşılıyor. Çünkü bu otomobiller anlık tork ürettiği için taşıma, tepki verme ve sürüş konforunu geliştiren düşük bir ağırlık merkezine sahip oluyor. Bu da elektrikli araçların klasik otomobillere kıyasla çok seri bir şekilde hızlanıp yavaşlamasını sağlıyor. Öte yandan ise daha sessiz ve çok daha yumuşak bir sürüş vadediyor.
Düşük yakıt maliyeti;
Elektrikli araba şarj maliyeti bakımından, geleneksel araçlardaki benzin ve mazot tutarına göre yüzde 75’e kadar tasarruf sağlıyor. Bir örnek ile açıklayacak olursak örneğin 100 kilometrede 6 lt benzin tüketen bir otomobiliniz var. Aylık olarak da 2.000 km. kullanım yaptığını düşündüğümüzde. Elektrikli araca geçerek ayda 4.140 TL yılda ise yaklaşık 50.000TL tasarruf sağlamış olacak. Ne kadar yakıt tasarrufu hesaplayacağınızı Sarjagel.com sitemizde Sarjagel hesaplıyor sekmesinde yakıt tasarrufu hesapla diyerek kolayca hesaplayabilirsiniz.
Düşük bakım masrafı;
İçten yanmalı motora sahip araçlarda hareket için önce, yanan yakıtı enerjiye çeviren karmaşık bir sistem gerekiyor. Bu sistemlerde ise yağ ve filtreler gibi arızalanma riski veya yenilenme ihtiyacı doğuran pek çok bileşen bulunuyor. Buna karşılık elektrikli araçlar, doğrudan bataryadan güç aldığı için daha basit bir motor kurulumu ile üretiliyor. Bu da elektrikli araçların bakım masraflarını önemli ölçüde düşürüyor.
Satın alım vergi avantajı;
Ülkemizde otomobillerde vergi konusu sürekli olarak gündeme taşınıyor. Bildiğiniz üzere geleneksel araçlarda ÖTV yani Özel Tüketim vergisi %45 ile %220 arasında değişmektedir. Şu anda %80 ÖTV nin altında içten yanmalı araç modeli bulunmuyor. EV lerde ise ÖTV oranı %10 ile %60 arasında değişmektedir. Bu açıdan baktığımızda yaklaşık 2 Milyon TL’ye alacağınız bir EV modelinin içten yanmalı araç olsa fiyatı 4 Milyon TL’ye yakın bir seviyede olacaktır.
Elektrikli araçların ÖTV ve MTV oranlarını Sarjagel.com web sitemizde Sarjagel.com hesaplıyor sekmesinde rahatlıkla görebilirsiniz.
Sürüş performansı ve yüksek gücü;
İçten yanmalı motorlar, gücü tekerleklere aktarmak için şanzıman başta olmak için pek çok aktarım organı kullanmak zorundadır. Elektrikli araçlarda ise elektrik motorundan gelen güç doğrudan tekerleklere aktarılır Bu da elektrikli otomobilin özellikle ilk kalkış sırasında çok büyük bir avantaj sağlamasını mümkün kılıyor.
Ayrıca elektrikli araçlar gücünü elektrik motorlarından aldığı ve doğrudan tekerlere aktardığı için çok daha yüksek beygir gücü sunabiliyor. Öyle ki yaklaşık 2 Milyon TL değerinde bir EV’den 350 beygir güç almak mümkünken, bunu içten yanmalı bir otomobilde almak için min. 2 katı bir tutar ödemek gerekiyor.
Kamera ve güvenlik;
Elektrikli araçlar doğası gereği çok teknolojik ve hemen her bölgesinde kamera bulunduruyor, 360 derece görüş sunması dolayısıyla çok daha güvenli bir yapı sunuyor. Ayrıca bazı modeller yarı otonom sürüş teknolojisine sahip olduğu için riskleri algılayıp otomatik frenleme yapabiliyor.
Peki şimdi gelelim en önemli soruya; EV sürekli yenilenen teknolojisi, batarya mimarisi dolayısıyla 2.elde değer kaybı yaşar mı? EV’lerin bataryaları ölür mü?
Yenilenebilir enerji ile entegrasyon: Elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji kaynaklarına (güneş, rüzgar, hidroelektrik vb.) dayalı olarak şarj edilebilirler. Bu, enerji bağımsızlığını artırır ve daha sürdürülebilir bir gelecek için adım atmamıza yardımcı olur.
Elektrikli araçlar hakkında detaylı bilgi edinmek için sarjagel.com Sosyal Medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.