İçeriğe atla
Elektrikli Araçlar 100 Kilometrede Ne Kadar Yakar?

Elektrikli Araçlar 100 Kilometrede Ne Kadar Yakar?

İçten yanmalı geleneksel motorlu araçlarda alıştığımız bir terminoloji vardır. Arabası olan herkes ya da almayı düşününler mutlaka bu soruyu sorarlar. Aracım 100 kilometrede kaç lt benzin, mazot veya LPG yakar? O kadar alışılagelmiş bir sorudur ki bu artık herkes aracının 100 kilometrede ne kadar benzin, mazot yaktığı konusunda bilgi sahibi olmuştur.  

Çevre dostu ve yüksek performanslı yapıları sayesinde giderek popüler hale gelen elektrikli araçlar için de bu soruyu sıklıkla duyarız. Ancak elektrikli araçta bu sorudaki benzin, mazot veya LPG ibarelerin yerini KW almaya başlamıştır. Önceki bloglarımızda okuyacağınız üzere KW bir güç birimidir ve elektrikli araçlar için bu ifade kullanılır. İşte bu soru elektrikli araçlara dönüş ile birlikte, aracım 100 kilometrede kaç Kwh elektrik harcar? şeklinde sorulmaya başlanmıştır.

Sıklıkla sorulan elektrikli aracım 100 kilometrede kaç Kwh enerji harcar sorusunun yanıtını verelim. 

Ortalama olarak baktığımızda, normal bir sürüşte (Geleneksel içten yanmalı araçlar için fabrika verisinde kastedilen sürüş şeklidir) elektrikli araçlar 100 kilometre yol yaptığında ortalama olarak 15 Kwh enerji harcar. Enerji tüketim miktarı ise, aynı içten yanmalı motora sahip geleneksel araçlarda olduğu gibi aracın modeline, sürüş tarzına, hava koşullarına ve yol koşullarına göre farklılaşabilir. 

Örneğin 120 kilometrenin üstüne çıktınız, araç içi elektrikli ekipmanlar (klima, müzik sistemi vb.) açık olduğunu düşündüğümüzde 15 Kwh olan enerji tüketim miktarı artar.

Peki buradan yola çıkarak geleneksel içten yanmalı bir araç ile elektrik araç arasındaki yakıt sarfiyatını hesaplayabilir miyiz? Elbette, bunun sarjagel.com hesaplıyor bölümünde istenen verileri girdiğinizde anında tasarruf tutarını hesaplatabilirsiniz. 

Bu blogumuzdan yola çıkarak 100 kilometrede elektrikli aracınızın ne kadar enerji harcadığınız bulmak için;

15Kwh x KW ücreti formülü sizin için yeterli olacaktır. Örneğin evinizde şarj ediyorsunuz ve ev elektriğinizin Kwh ücreti 2,5TL olduğunu varsayalım bu durumda 100 kilometre yol yapmak için harcayacağınız tutar 

15Kwh x 2,5TL = 30 TL olacaktır. Yani 100 kilometre yol yaptığınızda harcadığınız enerji 15Kwh olacak evde şarj ettiğiniz için de tutar 30TL olarak hesaplanacaktır. Şarj lokasyonu ve şarj tipine göre bu tutar değişecektir. Genellikle ofislerde ev elektriğinin 1,5 - 2 katı açık çevrim ticari cihazlarda ise 3,5 - 4 katı gibi bir ücretle karşılaşmanız olasıdır. 

Sonuç olarak, her halükarda elektrikli araçlarla, içten yanmalı geleneksel araçlara göre çok daha yüksek tasarruf ederek kazanç sağlayabilirsiniz. 

Elektrikli araçta sağlayacağınız yakıt ücreti tasarrufunuz sarjagel.com sitemizin sarjagel hesaplıyor bölümünde anında hesaplayabilirsiniz. 

Elektrikli araç dünyası ile ilgili daha fazlasını keşfetmek, güncel bilgilere anında sahip olmak, avantajlı kampanyaları yakalamak için Sarjagel.com sitemize üye olabilir, SM hesaplarımızı takip edebiliriz.

 

    Düşünceni burada bırak

    Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

    Related Posts

    Elektrikli Araçların Avantajları Nelerdir?
    May 06, 2024
    Elektrikli Araçların Avantajları Nelerdir?

    Elektrikli araçlar tüm dünyada ve ülkemizde hızla yaygınlaşmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda sokaklarda, trafikte nadiren rastladığımız elektrikli araçlara artık her an...

    Devamını oku
    AC DC Şarj Cihaz Tipi Ne Demektir? Arasındaki Farklar Nelerdir?
    March 22, 2024
    AC DC Şarj Cihaz Tipi Ne Demektir? Arasındaki Farklar Nelerdir?

    %100 elektrikli veya şarj edilebilir hibrit bir araç aldığınızda aracınızı şarj edebilmek için şarj cihazına, istasyonuna ihtiyacınız olacaktır. Şarj...

    Devamını oku
    Drawer Title

    Bu web sitesi, web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.

    benzer ürünler